събота, 15 март 2014 г.

Рангелова пита

необходими продукти:
  • 2 яйца
  • 500 г. брашно
  • 50 г. краве масло
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 жълтък за намазване
  • мазнина за тавата
  • брашно за размесване
начин на приготвяне:

В малка купичка се натрошава маята и се залива с 1/2 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за 15-20 минути.
Брашното се пресява в дълбока купа. Добавят се солта и захарта. В средата се прави кладенче и се излива втасалата мая.
Яйцата се разбиват с 1/2 ч.ч. студена вода и се наливат при брашното. Бърка се, докато се поемат.Меси се, като пръстите на ръцете се потапят в разтопеното масло. Доомесва се на плот, като се добавя по малко брашно. Трябва тестото да остане лепкаво. Поставя се в намаслена тава (22 см.), като една малка част от тестото се отделя. От него се взима малко тесто и се прави малка питка, която се слага в средата на голямата пита, останалата част на тестото се разточва на тънка ивица, която се сплита и с нея се огражда малката питчица, но двата края на питката не се допират, а остава отвор между тях. Намазва се с жълтъка и се пече на 200-220 градуса около 20 минути

Няма коментари:

Публикуване на коментар