- 2 яйца
- 500 г. брашно
- 50 г. краве масло
- 1/2 кубче прясна мая
- 1/2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 жълтък за намазване
- мазнина за тавата
- брашно за размесване
В малка купичка се натрошава маята и се залива с 1/2 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за 15-20 минути.
Брашното се пресява в дълбока купа. Добавят се солта и захарта. В средата се прави кладенче и се излива втасалата мая.
Яйцата се разбиват с 1/2 ч.ч. студена вода и се наливат при брашното. Бърка се, докато се поемат.Меси се, като пръстите на ръцете се потапят в разтопеното масло. Доомесва се на плот, като се добавя по малко брашно. Трябва тестото да остане лепкаво. Поставя се в намаслена тава (22 см.), като една малка част от тестото се отделя. От него се взима малко тесто и се прави малка питка, която се слага в средата на голямата пита, останалата част на тестото се разточва на тънка ивица, която се сплита и с нея се огражда малката питчица, но двата края на питката не се допират, а остава отвор между тях. Намазва се с жълтъка и се пече на 200-220 градуса около 20 минути
Няма коментари:
Публикуване на коментар