- 300 г. оранжева леща (обикновена)
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 резен целина
- 5 стръка магданоз
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. чубрица
- сол на вкус
- 300 г. стерилизирани домати
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 щипка чубрица
- 1 щипка кимион
- 1 щипка сол
- 1 щипка захар
- олио за пържене
- 1 яйце, галета
Лещата се измива и се залива с 4 ч.ч. студена вода. Добавят се едро нарязаните лук, целина, морков и магданоз. Сварява се, изцежда се и зеленчуците се отстраняват.
Лещата се намачква, докато е топла. Оставя се да изстине, след това се подправя с червения пипер, чубрицата и сол и се разбърква.
С помощта на две лъжици се оформят крокети, овалват се в галетата и разбитото яйце. Пържат се в обилно количество загрято олио до зачервяване.
Доматеният сос се приготвя, като ситно нарязаният лук и счуканият чесън се запържват за минута в олиото. Поръсват се с червеният пипер, добавят се пасираните домати и подправките. Сосът се вари на слаб огън 10 минути.
Крокетите се сервират с доматения сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар