събота, 15 март 2014 г.

крокети от леща

необходими продукти:
  • 300 г. оранжева леща (обикновена)
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 резен целина
  • 5 стръка магданоз
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • сол на вкус
за доматения сос:
  • 300 г. стерилизирани домати
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 щипка чубрица
  • 1 щипка кимион
  • 1 щипка сол
  • 1  щипка захар
  • олио за пържене
за панировката:
  • 1 яйце, галета
начин на приготвяне:

Лещата се измива и се залива с 4 ч.ч. студена вода. Добавят се едро нарязаните лук, целина, морков и магданоз. Сварява се, изцежда се и зеленчуците се отстраняват.
Лещата се намачква, докато е топла. Оставя се да изстине, след това се подправя с червения пипер, чубрицата и сол и се разбърква.
С помощта на две лъжици се оформят крокети, овалват се в галетата и разбитото яйце. Пържат се в обилно количество загрято олио до зачервяване.
Доматеният сос се приготвя, като ситно нарязаният лук и счуканият чесън се запържват за минута в олиото. Поръсват се с червеният пипер, добавят се пасираните домати и подправките. Сосът се вари на слаб огън 10 минути.
Крокетите се сервират с доматения сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар