събота, 8 февруари 2014 г.

парена пица

необходими продукти:
за пареното тесто:
  • 250 г. брашно
  • 50 г. краве масло
  • 3 яйца
  • 500 мл. вода
  • 1 щипка сол
за плънката:
  • 200 г. извара
  • 100 г. кашкавал
  • 50 г. синьо сирене
  • 3 яйца
  • 1-2 домата (200 г.0
  • 1/2 глава лук
  • 10-15 листа пресен риган (1/2 ч.л. сух)
  • 1 с.л. бренди
  • 1 щипка сол
  • олио за поливане
  • червен пипер на вкус
начин на приготвяне:

В тенджера се кипва водата, добавя се маслото и се посолява. Брашното се изсипва наведнъж и се разбърква. Щом брашното започне да поема водата, съдът се оттегля от котлона. Бъркането продължава докато се получи лепкава каша без бучици. Отпочива 30 секунди и се прехвърля в голяма купа.
В тестото едно по едно се чупят яйцата. след всяко сместа добре се разбива с телена бъркалка. Тестото трябва да прилича на картофено пюре. Оставя се да отпочине 15 минути.
Точи се върху обилно набрашнен плот, на не много тънък лист, малко по-голям от диаметъра на тавата, за да може тестото да покрие и стените. Зялата повърхност се набожда с вилица.
Тестото се разстила в набрашнена тава с диаметър 28 см. Пече се в сгорещена до 220 градуса фурна 10 минути, след това се намалява на 180 градуса и се пече още 5 минути.
Изварата, синьото сирене и яйцата се разбъркват. Сместа се посолява и се ароматизира с брендито. млечният пастет се разпределя върху полуготовия блат. Отгоре се нареждат нарязаните на филийки домат и лук. Подправя се с накъсаните листа риган. Пече се на 180 градуса около 15 минути.
Пицата се полива с олио. Кашкавалът се нарязва на кубчета и се разпределя отгоре. Поръсва се с червен пипер и се запича, докато кашкавалът се зачерви

Няма коментари:

Публикуване на коментар