вторник, 25 февруари 2014 г.

студена пица с пушена сьомга

необходими продукти:
за тестото:
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1/3 пакетче прясна мая (1/2 ч.л. суха)
  • 1/2 глава червен лук
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. мед
  • 3 щипки сол
  • 2 щипки ким
  • зехтин за намасляване
за топинга:
  • 50 г. пушена сьомга
  • зелената на 1 стрък лук
  • 2-3 с.л. заквасена сметана
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1-2 щипки сух копър
  • "Пармезан" за поръсване
начин на приготвяне:

Медът се разбива с 3/4 ч.ч. топла вода и се посолява с 2 щипки сол. Добавя се натрошената мая. Разбърква се така, че маята да се разтвори напълно и се оставя за 10 минути да шупне.
Брашното се смесва с останалата сол и ким. Налива се олиото и постепенно, като се меси, и шупналата мая. Оставя се да втасва покрито 20 минути. След това се разточва върху набрашнена повърхност, поставя се в намазнена и набрашнена тава така, че да се образува ръб. Намаслява се със зехтин и се поръсва с наситнения лук. Пече се в загрята на 240-250 градуса фурна около 20 минути. След това се охлажда.
Топингит се приготвя, като сметаната се смесва с наситнения лук, солта и сухия копър. Охладената пица се намазва с топинга. Отгоре се поръсва с тънки ивици пушена сьомга и люспи "Пармезан".

Няма коментари:

Публикуване на коментар