петък, 17 януари 2014 г.

сос - обикновена майонеза (студен)

необходими продукти:
  • 1 твърдо сварено яйце
  • 1 пресен суров жълтък
  • 2-3 к. ч. олио
  • 1-2 ч.л. хладка вода
  • лимонов сок, сол
начин на приготвяне:
Отделяме жълтъка от свареното яйце, слагаме го в купа и стриваме много добре с дървена лъжица.
Прибавяме суровия жълтък, посоляваме и трием с лъжицата на една страна докато получим гладък сос. Започваме да наливаме капка по капка олиото без да преставаме да въртим сместа все на една страна. Когато сосът стане много гъст и почне да се къса на парчета, наливаме вода. Когато употребим всичкото олио, подправяме майонезата с лимоновия сок. Ако майонезата се пресече, подправяме с 1 суров жълтък, към който прибавяме по малко от пресечената майонеза, като бъркаме непрекъснато.

Няма коментари:

Публикуване на коментар