- 500 г. моркови
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч. растителна сметана
- 2-3 с.л. зехтин
- 1-2 с.л. сок от лимон
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 2 стръка копър
- черен пипер на вкус
- краве масло за намасляване
Морковите се нарязват на кубчета и се запържват в предварително загретия зехтин за 1-2 минути под капак. След това се налива гореща вода, докато се покрият морковите. Задушават се 15-20 минути под капак. Стрива се бульона и се разбърква.
морковите се прехвърлят в купа и се пасират, като едновременно се налива сметаната. Пюрето се прецежда, като се сипва в цедка и се притиска с лъжица.
яйцата се разбиват. Добавя се наситненият копър, черният пипер и лимоновият сок. разбърква се с пасираните моркови. Разпределя се в малки купички, които предварително са намаслени.
Купичките се поставят в тава, в която се налива вода, така че да стига до средата на формичките, покрива се с алуминиево фолио, без да се запечатва.
Пекат се 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар