четвъртък, 2 януари 2014 г.

ориз с домати

необходими продукти:
  • 600 г. стерилизирани домати
  • 500 г. ориз
  • 1 стрък праз
  • 2 кубчета пилешки бульон
  • 4 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. захар, сол на вкус
за заливката:
  • 50 г. сушени домати
  • 1 глава чесън
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 я.л. наситнен магданоз
  • 1 ч.л. риган
начин приготвяне:

Празът се нарязва наситно и се запържва за 1 минута в зехтина. Добавя се измитият и отцеден ориз и се запържва, докато стане стъклен.
Стерилизираните домати се намачкват и се сипват при ориза и праза. Овкусява се с пилешките бульони и захарта и се доливат около 500 мл. вода.
Сушените домати се попарват с гореща вода и се оставят да престоят в нея за няколко минути, след което се отцеждат, а водата се прибавя към ориза. Сместа се прехвърля в тава, покрива се с фолио и се поставя в загрята на 160 градуса фурна. Ястието се пе4че около 30 минути.
Главата чесън се нарязва на две и се запича на сух тиган. Сушените домати се нарязват и се задушават в зехтина. Добавят се разреденото в малко вода доматено пюре и обелените и нарязани скилидки чесън. Подправя се магданоза и ригана. Оризът се полива със заливката и се пече още 10 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар