- 600 г. стерилизирани домати
- 500 г. ориз
- 1 стрък праз
- 2 кубчета пилешки бульон
- 4 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. захар, сол на вкус
- 50 г. сушени домати
- 1 глава чесън
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 я.л. наситнен магданоз
- 1 ч.л. риган
Празът се нарязва наситно и се запържва за 1 минута в зехтина. Добавя се измитият и отцеден ориз и се запържва, докато стане стъклен.
Стерилизираните домати се намачкват и се сипват при ориза и праза. Овкусява се с пилешките бульони и захарта и се доливат около 500 мл. вода.
Сушените домати се попарват с гореща вода и се оставят да престоят в нея за няколко минути, след което се отцеждат, а водата се прибавя към ориза. Сместа се прехвърля в тава, покрива се с фолио и се поставя в загрята на 160 градуса фурна. Ястието се пе4че около 30 минути.
Главата чесън се нарязва на две и се запича на сух тиган. Сушените домати се нарязват и се задушават в зехтина. Добавят се разреденото в малко вода доматено пюре и обелените и нарязани скилидки чесън. Подправя се магданоза и ригана. Оризът се полива със заливката и се пече още 10 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар