вторник, 14 януари 2014 г.

мидена супа със зрял фасул

необходими продукти:
  • 200 г. замразени миди
  • 200 г. зрял фасул
  • 300 г. стерилизирани белени домати
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаша бяло вино
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. майорана, сол на вкус
за кротоните:
  • 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. зехтин, 2 филии твърд хляб, сол на вкус
начин приготвяне:

Фасулът се залива с вряла вода и се оставя да престои. Водата се излива и се налива студена вода, колкото да го покрие, поставя се на котлона да кипне, водата се излива и отново се наливат 2 литра студена вода, в която ври около 30 минути, заедно с нарязания наситно лук и нарязания на кубчета морков.
Чесънът се накълцва и се поставя в не много горещия зехтин на котлона да се запържи за кратко. Доматите се пасират и се прибавят към чесъна, оставя се на огъня, като от време на време се разбърква.
След 2-3 минути се прибавят виното и мидите, след като заври се прибавят фасулът с морковите и лука, дафиновият лист и майораната.
Кротоните се приготвят, като зехтинът се загрява, в него се запържва за кратко чесънът и се посолява. Чесънът се отстранява, прибавя се нарязаният на кубчета хляб и се пържи. Сервира се, като всяка порция се поръсва с кротони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар