вторник, 7 януари 2014 г.

пудинг от патладжани с бекон

необходими продукти:
  • 3 патладжана (1,5-2 кг.)
  • 3 яйца
  • 150-200 г. бекон
  • 50-100 г. кашкавал
  • олио за пържене
  • 1 ч.л. сух риган
  • сол на вкус
начин приготвяне:

Двата най-дълги патладжана се режат надълго  на филии с дебелина около 1 см.
Останалите патладжани се обелват и режат на едри парчета. Цялото количество патладжани се измива, посолява се и се оставя да се изцеди от горчивия сок.
Отново се измива, филиите се подсушават с хартиена кърпа и се пържат в нагорещена мазнина, като за всяка отделна порция се налива по малко олио. Изваждат се и се изцеждат от олиото. Парчетата патладжан се сваряват на пара (или във вода) за около 1-15 минути, изцеждат се и се пюкират, след което се подправят със сол и ригана.
Докато сместа е топла се добавя настъргания кашкавал, за да се разтопи. Яйцата се слагат след като изстине и се разбърква.
Беконът се нарязва на тънки филии с размера на филиите на патладжан и се запържват двустранно за около половин минута.
Форма за кекс се покрива от вътрешната страна с алуминиево фолио. Редят се филия патладжан и филия бекон, като целта е да се покрие цялата повърхност на съда и след изпичане да се получат красиви цветове. В образувалата се кухина се изсипват пюкираните и овкусени патладжани, разпределят се равномерно и съдът се покрива с алуминиево фолио.
За да се получи корона, при сервиране е необходимо да се използва стандартна кръгла форма за печене на кекс с дупка в средата.
Формата за печене се прехвърля в голяма в голяма тава и се налива вода, колкото да покрива формата за печене до половината. Пече се около 1 час на водна баня в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изпеченото предястие се изважда от фурната и се оставя да се поохлади, като се обръща в плато, така че да запази кексовата форма.
Пудингът се сервира, нарязан на филии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар