събота, 11 януари 2014 г.

лазаня с тиква и печурки

необходими продукти:
  • 9 кори за лазаня
  • 1 кг. тиква тип "Цигулка"
  • 4 яйца
  • 500 г. извара
  • 250-300 г. пресни печурки
  • 150 г. кашкавал
  • 1/2 глава лук
  • 1 кубче пилешки бульон
  • 10 листа салвия
  • 3 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
начин приготвяне:

Лукът се нарязва наситно и се запържва за 1 минута в загрятото олио. След това се наливат 3-4 с.л. от разтвореното в гореща вода кубче бульон и се задушава 5 минути.
Гъбите се нарязват на филийки, изсипват се в тигана и се запържват за 2-3 минути на по-силен огън. Щом леко се зачервят се прехвърлят в подходящ съд.
Тиквата се обелва, нарязва се на дребни кубчета и се сварява в останалия бульон (500 мл.). Подправя се със салвията и мащерката. Ври 15-20 минути под капак.
Яйцата се разбиват, поръсват се с черен пипер и сол о към тях се прибавя изварата. Смесват се добре.
Дъното на йенска тава се намазва с малко от разбитите с извара яйца, така чае да се покрие дъното. Отгоре се нареждат кори лазаня. Пазпределят се половината от тиквата и половината от гъбите. Пак се покрива с кори, намазват се с извара и гъби, покриват се с кори, отгоре се поставя останалата тиква. Обилно се поръсва с настъргания кашкавал. Съдът се покрива с фолио.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути, като към края фолиото се маха и се оставя кашкавалът да се запе4е. Щом се извади от фурната се оставя за 10 минути да почине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар