събота, 11 януари 2014 г.

родопски шишарки

необходими продукти:
за тестото:
  • 750 г. брашно
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 к.л. олио
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 щипки сода бикарбонат
  • 1 пакетче ванилия
  • смлени орехови ядки цветни пръчици за декорация
за крема:

  • 2 яйца
  • 500 мл. прясно мляко
  • 60 г. краве масло
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 ч.ч. захар
  • 2-3 с.л. брашно
начин приготвяне:

В брашното за тестото се налива олиото, добавят се смесените сода и кисело мляко. Сипват се захарта и яйцата. замесва се меко тесто и се оставя почине около 2 часа. От тестото се разточва лист с дебелина около 0,5 см., който се нарязва на лентички с еднаква широчина. Всяка лентичка се увива около малка метална фунийка. Фунийките се пекат 10 минути в загрята до 200 градуса фурна. След това формичките се изваждат.
Горещото мляко за крема се подслажда със захарта. Яйцата се разбъркват с брашното и се сипват в млякото, като се бърка непрекъснато. Ароматизира се с ванилията, разбърква се и се сваля от котлона. Накрая се слага маслото и се разбърква, за да се смесят.
Фунийките се пълнят с горещия крем. Готовите "шишарки" се украсяват със смлени орехови ядки и с цветни пръчици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар