за ориза: 200 г. ориз "Басмати", 1 кубче пилешки бульон, 1/4 индийско орехче, 1 пръчка канела, 1 дафинов лист
за пилешкото къри:
- 300-400 г. пилешко филе
- 50 г. бадемови ядки
- 20г. кокосови стърготини
- 1 стрък лук
- 1 скилидка чесън
- 7 с.л. олио
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 1 ч.л. къри, сол на вкус
Оризът се измива много добре и се накисва в студена вода. Оставя се да престои 30 минути. Сварява се заедно с подправките и стрития бульон в 400 мл. вода. Ври на слаб огън, докато оризът поеме водата. След това дафиновият лист и канелата се отстраняват.
Месото се нарязва на хапки и се маринова с кърито, наситнените лук и чесън се, лимоновата кора, 2 с.л. олио и сол. Добре е да престои от 30 минути да 24 часа.
Кокосовите стърготини се заливат с вода, колкото да ги покрие, и се оставят да престоят 10 минути. Наситнените бадемови ядки се запържват за кратко в предварително загрят уок с 1 с.л. олио. Щом бадемите са готови, се изваждат и месото се пържи в уока с 4 с.л. олио. След 5-6 минути се сипва отцедената от кокосовите стърготини течност и се връщат запържените бадемови ядки. Разбърква се и се пържи още 3-4 минути. Готовата месо се поднася с ориза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар