за тестото:
- 2 жълтъка
- 200 г. брашно
- 125 г. студено краве масло
- 1 лимон
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- мазнина и брашно за формата
- 3 зелени ябълки, 4 с.л. захар,1/2 ч.л. канела
- 1 ч.ч. пудра захар, 2-3 с.л. лимонов сок
Пресятото брашно се смесва с бакпулвера. Прибавя се нарязаното на малки кубчета масло. С помощта на 2 ножа (или сладкарски шпатули) започва да се кълца маслото, докато се образуват едри хлебни трохи.
В купа се разбиват жълтъците със захарта. Прибавя се сокът от лимона и настърганата му кора.
Сместа постепенно се сипва в тестото и се разбърква бързо, като се внимава да не се премеси, за да не се разтопи маслото от топлината на дланите. При необходимост може да се прибавят 2-3 с.л. брашно. Омесеното тесто се оставя покрито в хладилник да се стегне за 30 минути.
Ябълките се обелват, почистват се от вътрешността и се настъргват. Поставят се в купа, прибавят се захарта и канелата и се разбъркват добре.
Тестото се разделя на 2 равни части, набрашняват се два найлона и всяко парче се започва на тънък блат. Едното парче се поставя на дъното на намаслена и набрашнена форма върху него се разстила ябълковата плънка. Най-отгоре се запечатва с другото разточено парче и се пече в загрята до 200 градуса фурна за 20 минути.
В купа се поставя пудрата захар, в която постепенно се налива лимоновият сок и се разбърква добре, след което с тази глазура се намазва отгоре опечената и още топла пита. Оставя се да изстине и се поднася.
Няма коментари:
Публикуване на коментар