петък, 10 януари 2014 г.

телешки стек "Специал"

необходими продукти:
  • 250 г. телешко контрафиле
  • 50 г. стерилизирани гъби
  • 50 г. скариди
  • 30 г. кашкавал
  • 1 с.л. накълцан магданоз
за белия сос:

  • 1 в.ч. бяло вино, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. сок от лимон, сол на вкус.
за гарнитурата:

  • 50 мл. холандски сос, 50 г. бекон, 3-4 розички броколи, 2 картофа, 1 стрък лук, 1 я.л. накълцан магданоз, 1 ч.л. универсална подправка, 2 с.л. олио

начин приготвяне:

Месото се пържи в нагорещеното олио.
Маслото за соса сгорещява, прибавя се брашното, разбърква се, посолява се и се наливат виното, млякото и лимоновият сок. В готовия сос се прибавят и гъбите.
Изпърженото месо се слага в тавичка, върху него се излива белия сос със скариди и гъби и отгоре се настъргва кашкавалът. Запича се за 2-3 минути във фурна, докато кашкавалът се разтопи.
Приготвя се гарнитурата, като картофите се нарязват на кубчета, а лукът- наедро. След това се запържват в нагорещеното олио. Беконът се нарязва на кубчета и се прибавя към лука и картофите заедно с универсалната подправка.
В чиния се поставя запеченото месо, до него се нарежда гарнитурата от картофи. Полива се с холандския сос, поръсва се с накълцания магданоз и се подреждат розичките сварени броколи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар