вторник, 21 януари 2014 г.

шоколадов "Наполеон"

необходими продукти:
  • 1 пакет кори
  • 100 г. шоколад
  • 500 мл. прясно мляко
  • 5 жълтъка
  • 12-150 г. захар
  • 4 сл.л брашно
  • 125 г. краве масло
  • 50 г. разтопено краве масло за намазване
  • 2 пакетчета ванилия
  • какао и пудра захар за поръсване
начин приготвяне:

Прясното мляко се сварява. Жълтъците се разбиват със захарта и брашното, постепенно се налива горещото мляко. Сместа се загрява, за да се сгъсти, като се разбърква добре
В нея се настъргва шоколадът, ароматизира се с ванилията и се добавят парчетата студено масло. Продължава да се бърка. След като маслото се поеме, кремът се покрива и се оставя да се охлади.
Корите се поставят три по три в правоъгълна тава (общо 9 кори), като най-горната и при трите пласта се намаслява. Разрязват се на ромбчета. Запичат се за 10-15 минути в загрята до 150 градуса фурна.
Ромбчетата се изваждат и се разделят. За да се оформи порция, едно върху друго се нареждат ромбчета, като между пластовете се разпределя кремът. Най-горното ромбче се поръсва с какао (не с крем).
върху какаото с помощта на формичка се оформя звездичка от пудра захар. Преди консумация се оставя около 2 часа в хладилник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар