петък, 31 януари 2014 г.

салата с пикантно свинско и оризово фиде

необходими продукти:
  • 1 свинско бонфиле
  • 1 пакет оризово фиде ( 200 г.)
  • 1/2 краставица
  • 1/2 глава червен лук
  • 1 жълта чушка
  • 1 оранжева чушка
  • 1 домат
  • 1 шепа черни китайски гъби
  • 1 цикория
  • 100 г. соеви кълнове
  • 4-5 стръка кориандър
  • 2 с.л сусам
  • 1/2 ч.ч. олио, кориандър за поръсване

за маринатата:
  • 3 резена джинджифил
  • настъргана кора от лайм (лимон)
  • сокът от 1/2 лайм (лимон)
  • 4-5 ч.л соев сок
  • 1/2 ч.л. сусамово олио
  • люта чушкова паста на вкус
за дресинга:
  • сокът от един лайм (лимон)
  • 4-5 стръка кориандър
  • 2-3 резена джинджифил
  • 4-5 с.л. соево олио
  • 1 с.л. соев сок
  • люта чушкова паста на вкус
  • сол и червен пипер на вкус

начин на приготвяне:
Месото се почиства от ципите и се разтваря с остър нож. Поставя се в подходящ съд за мариноване. Намазва се със соевия сос, сусамовото олио и чушковата паста, поръсва се с нарязания на парченца джинджифил и настъргания лайм. Отлежава 10-15 минути. След това се изпича върху нагорещен сух грил тиган от всички страни и се нарязва на ивици.
Около 3/4 от филето се накисва във вряла вода за 5 минути (трябва да стане леко твърдо), след това се изплаква със студена вода.
Краставицата, лукът доматът и чушките се нарязват на ивици и се поставят в купа. Добавят се свареното филе, наситнените искиснати китайски гъби, листата цикория, соевите кълнове, наситненият кориандър и се поръсва със сусама.
На свареното фиде се начупва на 2-3 части и се поставя в малък тиган с олиото. Запържва се за 30 секунди, след това се поставя върху салфетка, за да се отцеди от излишната мазнина.
Дресингът се приготвя, като сокът от лайм се налива в купа, прибавят се част от маринатата на месото, наситненият джинджифил, чушковата паста, наситненият кориандър, соевото олио, соевият сос, сол и черен пипер на вкус. Разбива се с телена бъркалка. Полива се върху салатата и се разбърква добре. Добавя се нарязаното на ивици месо и отново се разбърква.
Сервира се, като в чинии се нареждат листа цикория, а в тях се слага от салатата. Поръсва се с наситнен кориандър, отстрани се полива със соев сос и се поръсва с натрошеното запържено фиде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар