- 1 кг. картофи
- 200 г. сирене
- 4-5 шепи коприва
- 3-4 стръка лук (може и стар лук)
- 2 печени червени чушки
- 2 яйца
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 щипка копърово семе
- 1 к.ч. олио
- сол на вкус
Копривата се почиства и се нарязва на ситно.
Нарязаните на филийки картофи се бланшират във вряща подсолена вода за 5-10 минути (докато омекнат леко). Към края се добавя копривата, като се поставя в гевгир. Ври още 2 минути. Отцеждат се и се охлаждат.
Нарязаният на колелца лук се запържва за 1 минута в загрятото олио. След това се ароматизира с копъровото семе.
Лукът се смесва с наситнените чушки и копривата . Посолява се. Наливат се разбитите на пяна белтъци.
Половината от картофите се нареждат плътно по дъното на намаслена тава.Отгоре се разпределя плънката и се покрива с картофи. Настъргва се сиренето.
Жълтъците се разбиват с киселото мляко и се посоляват. Мусаката се залива със сместа и се пече в загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути, докато се зачерви.
Няма коментари:
Публикуване на коментар