събота, 28 декември 2013 г.

копривена мусака със сиренце

необходими продукти:
  • 1 кг. картофи
  • 200 г. сирене
  • 4-5 шепи коприва
  • 3-4 стръка лук (може и стар лук)
  • 2 печени червени чушки
  • 2 яйца
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 щипка копърово семе
  • 1 к.ч. олио
  • сол на вкус
начин приготвяне:

Копривата се почиства и се нарязва на ситно.
Нарязаните на филийки картофи се бланшират във вряща подсолена вода за 5-10 минути (докато омекнат леко). Към края се добавя копривата, като се поставя в гевгир. Ври още 2 минути. Отцеждат се и се охлаждат.
Нарязаният на колелца лук се запържва за 1 минута в загрятото олио. След това се ароматизира с копъровото семе.
Лукът се смесва с наситнените чушки и копривата . Посолява се. Наливат се разбитите на пяна белтъци.
Половината от картофите се нареждат плътно по дъното на намаслена тава.Отгоре се разпределя плънката и се покрива с картофи. Настъргва се сиренето.
Жълтъците се разбиват с киселото мляко и се посоляват. Мусаката се залива със сместа и се пече в загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути, докато се зачерви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар