- 20-30 лозови листа (стерилизирани)
- ч.ч.ч. ориз
- 1 ч.л. смляно кафе
- 1 к.ч. смлени орехови ядки
- 1 шепа стафиди
- 1 глава лук
- 2 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. джоджен
- 3 с.л. зехтин
- черен пипер и сол на вкус
Лукът се наситнява и се пържи в зехтина 3-4 минути. Сипва се оризът и пърженето продължава, докато оризът стане стъклен. Поръсва се с орехите, кафето и червения пипер, налива се 1 ч.ч. гореща вода, посолява се и се оставя да къкри, докато оризът поеме водата. Подправя се с джоджена и черния пипер и се слагат стафидите.
Във всеки лозов лист се поставя по лъжица от сместа и се завиват сарми. Дъното на тенджерата се покрива с лозови листа и се подреждат сармите. Притискат се с чиния, заливат се с вода до ръба на чинията и ястието къкри под капак 20-30 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар