неделя, 29 декември 2013 г.

сарми с ориз и кафе

необходими продукти:
  • 20-30 лозови листа (стерилизирани)
  • ч.ч.ч. ориз
  • 1 ч.л. смляно кафе
  • 1 к.ч. смлени орехови ядки
  • 1 шепа стафиди
  • 1 глава лук
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 2 ч.л. джоджен
  • 3 с.л. зехтин
  • черен пипер и сол на вкус
начин приготвяне:

Лукът се наситнява и се пържи в зехтина 3-4 минути. Сипва се оризът и пърженето продължава, докато оризът стане стъклен. Поръсва се с орехите, кафето и червения пипер, налива се 1 ч.ч. гореща вода, посолява се и се оставя да къкри, докато оризът поеме водата. Подправя се с джоджена и черния пипер и се слагат стафидите.
Във всеки лозов лист се поставя по лъжица от сместа и се завиват сарми. Дъното на тенджерата се покрива с лозови листа и се подреждат сармите. Притискат се с чиния, заливат се с вода до ръба на чинията и ястието къкри под капак 20-30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар