- 1 средно голяма зелка
- 1 ч.л. червен пипер
- 3-4 с.л. олио
- 1 ч.ч. ориз
- 1 домат
- 2-3 моркова
- 3-4 стръка целина
- 5-6 гъби
- 100 г. бекон
- 250-300 г. пилешко филе от гърди
- сол и черен пипер на вкус
- олио за тавата
начин приготвяне:
От страната на кочана на зелката се отрязва капаче. След това кочана се отстранява и вътрешността на зелката се издълбава с нож така, че стените да са с дебелина не повече от 2-3 см.
Лукът, доматът, гъбите и морковите се нарязват наситно, а беконът на малки кубчета. Беконът се запържва за кратко в сух тиган. След това се налива олиото и и се сипват нарязаните продукти. Подправя се с наситнените стръкове целина и се разбърква добре. Добавя се нарязаното наедро пилешко филе и плънката се задушава, като се прибави и малка част от нарязаната вътрешност на зелката. Накрая се сипва оризът и се поръсва с половината от червеният пипер, сол и черен пипер на вкус.
Подходяща тава се намазва с олио, в нея се разпределя останалата част от нарязаната вътрешност на зелката и се поръсва с останалия червен пипер.
Зелката се пълни с готова плънка и се затваря с капачето. Пълнената зелка се обвива в алуминиево фолио и се слага в тавата.Пече се 60-90 минути при умерена температура в предварително загрята фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар