събота, 28 декември 2013 г.

5 вида печени зеленчуци

необходими продукти:
  • 200 г. гъби
  • 3 патладжана
  • 4 тиквички
  • 4 чушки
  • 2 глави лук
 за маринатата:
  • 2 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1/2 к.ч. олио 
  • 1 ч.л. сух риган, сол на вкус
за доматения винегрет:

  • 4-5 домата
  • 2 скилидки чесън
  • 4 с.л. олио 
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. босилек, магданоз и сол на вкус

начин на приготвяне:

 Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии от по 1 см, чушките на половини, гъбите на ивици. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се разбъркват до получаване на еднородна смес.Зеленчуците се слагат в тава, заливат се с маринатата и се оставят да отлежат10-15 минути. След тожа се пекат на скара по 10-15 минути от всяка страна.
Винегретът се приготвя, като доматите се настъргват на едро ренде. Подправят се със оцета, олиото, счукания чесън и босилека, ситно нарязан магданоз, сол и се разбърква добре. Зеленчуците се заливат с винегрета и се заливат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар