събота, 18 януари 2014 г.

черешови еклери

необходими продукти:

за пареното тесто:
  • 4 яйца, 1 ч.ч. брашно, 125 г. краве масло, 2-3 щипки сол
за пълнежа:
  • 250 г. извара
  • плодовете от 1 компот череши
  • 1/4 ч.ч. пудра захар
  • 50 г. настърган шоколад
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. какао
начин приготвяне:

Сгряват се 220 мл. вода за тестото и в нея се слага кравето масло. Когато се разтопи, в кипналата вода наведнъж се изсипва брашното, след което се оттегля от котлона и енергично се бърка, докато се поличи топка.
Докато е топло се прибавят яйцата, като през цялото време бъркането продължава. целта е да се получи полутечно тесто.
Тавата за печене се намаслява и набрашнява. Готовото тесто се пълни в сладкарски пош и се шприцова в подходящи за еклер ивици.
Пече се в загрята фурна за около 15 минути на температура 200 градуса.
Черешите за пълнежа се почистват от костилките и се пюкират, а всички останали продукти се смесват в купа и се разбиват с миксер. Добавят се пюкираните череши и отново се разбива.
Изпечените еклери се разрязват по дължина и с лъжичка се пълнят с приготвения крем. Шоколадът се разтопява и с него се залива половината от повърхността на всеки еклер. 









Няма коментари:

Публикуване на коментар