четвъртък, 2 януари 2014 г.

мус от шоколад

необходими продукти:
  • 400 мл. течна сметана
  • 200 г. шоколад
  • 40 г. краве масло
  • 2 ч.л. кафе еспресо (или 1 с.л. нес кафе)
  • 1 капка есенция от ром (или 1 с.л. ром)
  • 1 пакетче желатин

начин приготвяне:

Шоколадът се начупва на парченца. Прибавят се маслото, кафето, ромът, съвсем малко вода и се разтопява на водна баня. След като е готов, се оттегля от котлона и се оставя леко да се охлади.

Желатинът се оставя в малко вода около 5 минути. След това се сипва още малко вода и леко се загрява, без да кипва.
Сметаната се разбива на пяна в силно изстудена и суха купа.
При непрекъснато бъркане желатинът се сипва при шоколада. Сметаната се прибавя на два пъти към шоколада, като се разбърква енергично, за да не спадне.
Сипва се в купички и се слага в хладилник, докато се стегне. Украсява се по желание и се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар