- 2 ципури
- 200 г. ориз "Басмати"
- 1 к.ч. олио
- 1-2 ч.л. "Петте източни подправки" (канела,звезден анасон, карамфил, джинджифил и сечуански или черен пипер)
- сол на вкус, сусам за поръсване
- 100 г. зеле, 1 зелена чушка, 1 тиквичка, 1 морков, 2 с.л. олио, сол на вкус
- 3 резена джинджифил, 2 стръка лук, 1 скилидка чесън, 6-7 с.л. олио, 2 с.л. ябълков оцет, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. сусамово олио, сокът от един лимон
начин приготвяне:
Рибите се почистват от вътрешностите и от люспите, а перлите им се отрязват. По повърхността на всяка риба се правят разрези. Поставят се в подходящ съд и се поръсват обилно с "Петте източни подправки", натриват се, поливат се с олиото и се посоляват. Оставят се да се мариноват. Пекат се в загрят грил тиган около 7-8 минути от всяка страна.
Тиквичката, морковът и чушката се нарязват на пръчици. Пържат се в загрятото олио около 2 минути. Към края се посоляват. Зелето се нарязва надребно и се добавя към зеленчуците, когато са напълно готови.
Лукът и чесънът се наситняват. заедно с останалите продукти за винегрета се поставят в пасатор и се пюкират.
Оризът се сварява. Сервира се, като в чинията се слага от ориза, пържените зеленчуци, които се поливат с винегрета, и рибата. Рибата се поръсва със сусамово семе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар